Roy Lichtensteins WHAAM!

By bastian

september 16, 2019

 

Roy Lichtenstein er også en annen svært kjent artist under pop art, og hans verk WHAAM! fra 1963 er kanskje hans mest kjente verk. Lichtenstein var kjent for hans fargerike malinger, som var inspirerte av tegneserier. Det ga jo naturligvis en helt annen farge til pop art bevegelsen. Hans WHAAM! var et maleri som ble inspirert av tegneserien All American Men of War, som ble publisert av DC comics på 50 og 60-tallet.

 

Stilen som Lichtenstein bruker kan få en til å tro at det er en ekte tegneserie. Det er bilde med fly som skyter på et annet fly med snakkeboblen «WHAAM!» som tar opp en stor del av maleriet. Maleriet er svært likt det fra tegneserien, men det er også små forskjeller, som hvordan flyene ser ut og at fargene er annerledes.

 

Poenget til Lichtenstein med dette var å gjøre disse masseproduserte arbeidene til noe mer personlig. Hans mål er ikke å kopiere noe, som han selv sa, men å forandre på det, enda så lite som han gjør det på dette maleriet. Dette er jo del av kritikken mot kulturen i hans samtid, da mer og mer føltes upersonlig, og at man på mange måter distanserte seg fra en fortid som man kanskje anså som bedre. Det er jo det pop art handler om også naturligvis, å kopiere noe nesten helt nøyaktig, men så å legge inn forskjeller, for å bemerke absurditeten i det hele muligens. Hva deres overordnede mål med dette er kan jo innimellom være vanskelig å sette fingeren på. Spesielt siden dette er en på mange måter ironisk bevegelse, så hva de forsøker å få frem kan være risikabelt å gjette seg til.

About bastian