Kunst er litt som historie, på den måten at den er lettere å forstå i ettertiden, enn mens den pågår. Politiske endringer, verdens økonomi og trender er umulige å forutse, men merkelig enkle å forklare etter de har skjedd. Man ser også kunst med langt skarpere briller når man kan betrakte den i et historisk perspektiv. Kunsthistorikeren Øystein Ustvedt har organisert utstillingen «The Great Graphic Boom – amerikansk grafikk fra 1960–1990», som mener at grafikk er en mer folkelig del av kunsten, som kan brukes effektivt til å kommentere nåtidens zeitgeist. Her kan du lære mer om hvordan du tolker samtidskunst, og kan se det som kommentarer på det som skjer i samfunnet rundt oss. Mye av kunsten er amerikansk, noe som tradisjonelt ikke har vært like populær hos nordmenn, ettersom det oppfattes som mer fokusert på deres kultur. Men det er samtidig ingen tvil om at USA sin kulturelle eksport er den viktigste i verden, og påvirker Norge kanskje mer enn mange er klar over.
Kobles til kjente historiske navn
Det kan være lettere å forstå grafisk kunst når man kobler den til kjente historiske kunstnere. Det første navnet som dukker opp for mange er legendarisk Andy Warhol. Han hadde et større-en-livet-persona som gjorde ham selv og hans personlighet til en viktig del av kunsten, men han satte nye standarder ved på å innføre grafikk i kunsten, og på den måten kan man se at produksjonsmetoden og mediumet i seg selv er kunst: masseproduksjon var blitt en større og større del av samfunnet, og ved å også åpne opp for å masseprodusere kunsten gjorde Warhol koblingen tydelig. Med enkler bilder av suppebokser, tomatjuice og kjendiser gav han samfunnet et speil hvor de kunne se sine egne besettelser av samfunnets nye trender. På samme måte som biler, kjøkkenmaskiner og ferdigmat ble også kunsten til noe som var tilgjengelig for folk flest. Andre eksempler på kunstnere som traff en tidsånd i samfunnet på 60-tallet er Jasper Johns, Jackson Pollock, Robert Rauschenberg og Wilhelm de Kooning. I forholdet til USA kan kunsten også hjelpe nordmenn til å forstå en bredere del av samfunnet, og ikke bare den delen som eksporteres gjennom Hollywood.
Samle på egen kunst
Norge har hatt en stigende økonomi over mange tiår nå, og flere og flere nordmenn har investert i kunst både for å pynte hjemmet, og for å tjene penger på at de forhåpentligvis stiger i verdi. Hvis du selv er nysgjerrig på kunstmarkedet finnes det mange veier inn. Som mye annet kan du begynne letingen på internett. Flere av Norge største salgsgallerier har også nettbutikker hvor du kan gjøre deg kjent med kunstnere, deres verker og prisnivå. Gjennom forumer og Facebook-grupper kan du diskutere kunst med både amatører og erfarne kjennere, noen av dem som jobber med kunst på heltid. Trenger du en liten ekstra push for de første kjøpene kan du søke om et forbrukslån også på nettet. Ikke tenk bare på kunst som en økonomisk investering, men også som en sjelelig. Kunst kan gi deg impulser ved å observere det, tenke på det og ha deg rundt deg i hjemmet.