Pop Art og klesmoter

By bastian

juli 27, 2024

Mot slutten av 50-tallet dukket det, både i Storbritannia og Amerika, plutselig opp en helt ny kunstform som kalles Pop Art. Det som kjennetegnet denne nye bevegelsen, var at den representerte og utfordret de tradisjonelle kunstformene ved å bruke fotografier fra popkulturen. Dette gjaldt alt fra tegneseriebilder, reklamemateriell og massevis av ymse gjenstander fra hele verden. La oss se litt nærmere på hvordan dette påvirket datidens klestrender og hvordan det utviklet seg fremover.

Bruk av populære tegneseriebilder

Fokuset var satt på bildebruk av populære ting innen både musikk, klesmoter og kulturelle motsetninger, i tillegg til bilder av kjente skuespillere og superstjerner i musikkbransjen. Det lå en viss kitchy ironi bak det hele og alle banale tegneseriebilder ble blåst opp og gjenspeiles i pop art-klestrendene som oppstod på den tiden.

Pop Art og dens motetrender lever videre

Det skal ikke et geni til for å se at popkunstens påvirkning av klesmoter og trender fremdeles lever i sitt beste velgående den dag i dag.

I dagens verden som er fyllt med masseproduksjoner, har denne oposisjons-kultbevegelsen fått et godt fotfeste og er på ingen måte en døgnflue innen klesmoten heller.

Det hele handler om kulturverdier og trangen til å kunne uttrykke seg på tvers av det kommersielle i samfunnet. Mer enn 50 år etter at Campell tok pusten fra moteverdenen med sin suppekjole, lever popkunsten videre med sterke røtter i det som var opphavet til bevegelsen. Selv dagens mest respekterte klesdesignere lar seg fremdeles inspirere av pop art.

Dagens Pop Art og T-skjorter

I over et halvt århundre har popkunsten latt seg inspirere av store, kjente superstjerner, slik som Marylin Monroe, Dior, og ikke minst Versace. Men det er ikke på catwalken og scener du finner mest av dette.

Det er tilfeldig forbipasserende som du ser i bygatene som ofte kler seg med T-skjorter med mønstre fra pop art-stilen. De fleste av oss har nok noen Pop Art klær liggende, selv om de for noen kanskje ligger på loftet.

Andy Warhol og Pop Art

En av de aller første kunstnerne som så potensialet i pop art og begynte å bruke det i sine egne fashion-artikler var Andy Warhol. Han så at dette ville bli stort og satt i gang med å produsere bomullskjoler med pop art-trykk på.

Den kjolen som kanskje er mest kjent innen denne stilen er vel Dress Souper (suppekjolen) som det, av alle ting, var avbildet hans egne suppebokser på.

Pop Art i dag

Også når det gjelder malerier kom popkunsten på banen på slutten av 90-tallet. Stilen tok både malere og motedesignere, ja, til og med interiør-designere med storm og vi ser popkunst overalt rundt oss i alle slags former og farger den dag i dag. For ikke å snakke om hvor mye det blir brukt både i tatoveringskunst og grafitti.

About bastian

kenza