Richard Hamiltons ikoniske verk

By bastian

desember 2, 2023

 

Vi har sett litt på det kulturelle for starten på pop art, og hvorfor det var så viktig i sin samtid, hva konteksten rundt det var og hvor det først startet. Men om vi skal se på verket som virkelig signaliserte starten på pop art, så må vi se til Richard Hamilton. Hans Just What is it That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing, laget i 1956, er en collage som er generelt akseptert som starten på pop art i Storbritannia, men også over til USA.

 

Laget for utstillingen This is Tomorrow for Whitechapel Art Gallery, som hadde som formål å vise moderne artisters tolkning av modernitet og hva de trodde fremtiden ville inneholde. Det som gjorde “Just What is it That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing” så spesiell var at han satt sammen bilder av hva mennesker har i sine hjem, for å vise hvor mye disse hjemmene hadde forandret seg. Det som er i bildet er følgende; en mann, en kvinne, mat, historie, aviser, kino, hvitevarer, biler, romfart, tegneserier, tv, telefon og informasjon. Alle disse tok han fra amerikanske blad, for å vise hvordan Storbritannia ble forandret etter krigen, og hva som forandret det.

 

Antageligvis var dette noe som gjorde folk enda mer oppmerksomme på hva som skjedde rundt dem, siden Hamilton hadde den den gode oppfattelsen til å se at noe hadde forandret seg mye i landet, og det var viktig å kunne fremheve det. Så på den måten kan man si pop art startet, selv om det naturligvis finnes verk før det også. Men dette var det mest ikoniske frem til da, og som virkelig fungerte godt som både kritikk og kommentar på hvordan samfunnet så ut, og hvordan det ville forandre seg ytterligere.

 

Ser man på listen av ting han inkluderte så er mye av det nye saker, som for eksempel biler. Romfart var noe som ikke hadde blitt satt skikkelig i gang enda, og telefonen var også noe som bare så vidt hadde begynt å bli allemannseie. Tv var heller ikke noe som alle eide, og han klarte altså å se hvordan samfunnet skulle utvikle seg, bare se på hvordan vi lever i dag! Hva det sier om Hamilton og om pop art generelt er at de var svært intelligente i hvordan deres oppfattelse av samfunnet fungerte. Collagen ligger nå i byen Tübingen i Tyskland. Størrelsen er 26 cm x 24,8 og det er et av de viktigste verkene i pop art.

About bastian

kenza