Jackson Pollocks kunst.

By bastian

juli 20, 2024

Vi har snakket mye om abstrakt ekspresjonisme og hvordan det var forløperen til pop art. Det er interessant å se på forskjellene på hvordan kunsten ble laget. Jackson Pollocks Number 1 (Lavender Mist) fra 1950 er en av de viktigste verkene i abstrakt ekspresjonisme. Det har en kaotisk komposisjon av svarte, hvite, oransje, sølv og blå maling som blandes sammen i et nettverk av lag.

Pollock malte i “drypp” som betød at fargene bare falt der de falt, innimellom ble de kastet på lerretet. Det er meningen at metoden skal representere artistens indre emosjonelle problemer gjennom hvordan maleriet er komponert. Det er altså mer følelsesladet enn hva pop art er, i hvert fall på overflaten. Det vil ikke si at pop art ikke hadde følelser involvert, men at det lå mer på overflaten i abstrakt ekspresjonisme.

 

Pop art var jo mer en utvendig kritikk av samfunnet, mens abstrakt ekspresjonisme var en litt mer personlig kunstretning. Hva du liker avhenger litt av forståelsen du legger inn i verkene, for begge har sine meritter, men pop art er mer “tydelig” i hva den vil få frem, og du forstår verkene litt bedre umiddelbart.

 

About bastian

kenza