Plastfigurer i stort format er hva som gjelder!

By bastian

mai 24, 2024

Kunstner med ekstravagant stil

Som kunstere skal være, så er Jeff Koons elsket og hatet, beundret og avfeid. Noen mener hans arbeider slett ikke er kunst, men bare kommersielle prosjekter som har høy verdi ikke på grunn av den kunstneriske kvaliteten, men fordi Koons er en dyktig selger og merkevarebygger. Det er ingen tvil om at det opp gjennom tidene har eksistert kunstnere som har fremvist fantastiske evner, men det er også sant at mange folkekjære kunstnere i første rekke har bundet mystikk rundt sin egen personlighet for å selge kunsten og gi et inntrykk av dybde. Salvador Dali skapte kreative malerier av høy kvalitet, men det er ingen tvil om at det ikke skadet hans karriere at han også hadde en ekstravagant og fargerik personlighet og ikke var redd for å vise det. Koons spiller på at han nettopp har sagt at hans kunstverk ikke har noen skjult mening eller skal tolkes. Og hva gjør folk da? Tolker som om livet sto på spill.

Banalitet og samfunnsrefleksjon

At Koon nekter for at hans verker forteller en historie, forteller nettopp en historie. En av hans kunstserier heter Banaliteten, og det er vanskelig å ikke se det som nettopp en kommentar på hvordan samfunnet lar seg forlede av det alminnelige, så lenge oppmerksomheten vår rettes mot det og flokkmentaliteten får lov til å drive folk til entusiasme som neppe hadde vært der om ikke “alle andre” hadde delt den. Keiseren er naken, men ikke alle vil vedkjenne seg det. Det finnes store penger å tjene på å gi samfunnet et speil hvor de ser seg selv, og la dem lure på om kunstneren humrer litt for seg selv når han tar seg betalt i hundrevis av millioner kroner for en enkelt gjenstand som ikke er annet enn en forstørret leke i plast. Hans store, glinsende ballonghund (søk etter Jeff Koons Balloon Dog for å se bilde) oppnådde en høyere salgspris hos auksjonshuset Christie’s enn noen annen nålevende kunstner på mer enn 58 millioner dollar. Det noen kaller galskap kaller andre geni.

Mange eksempler på banal kunst

Koons er ikke den eneste som har skapt seg en kunstkarriere av hverdagslige ting eller ved å tilsynelatende gjøre narr av kunstmiljøer ved å overdrive banaliteten og allikevel lykkes med å drive prisene til astronomiske høyder. Andre kunstnere har også stilt ut hverdagslige ting som kjøkkenredskaper, flasker og elektronikk, og noen ganger til og med uten å ha laget dem selv. Mange kjenner til Andy Warhol, som laget kunst av en boks tomatojuice, og Marcel Duchamp som stilte ut et pissoar som han kalte for Fountain. Så oppskriften er enkel: skap et merkelig persona rundt deg selv med overskrifter i avisene, ville fester og så mye mystikk som du klarer å generere. Ta en sko fra viking, forstørr den åtte ganger og nekt å si hva verket skal symbolisere. Først kommer publikum, deretter kommer skriveriene, og til slutt kommer salgene. Så lener du deg tilbake, smiler mens du teller penger og tenker på hva din neste sjokkerende avisoverskrift skal være.

About bastian

kenza