Pop art hos Superstreng.

By bastian

desember 2, 2023

Det er mange ulike bevegelser gjennom historien som har virkelig tatt grep. Renessansen er for eksempel en periode i menneskeheten som var revolusjonerende, både innen kunst, men også andre områder, hvor mange så tilbake på antikken som et slags ideal å leve opp til. En av de mer spennende periodene innen kunst er den som var svært opptatt av tiden den eksisterte i. Det var ikke så mye at man så fremover eller bakover i tid, men heller at man feiret sin samtid. Pop art kaller vi den tiden for og det var en meget spesiell tid. Pop art er en kunst som er basert på moderne popkultur og massemedia. Den blir som oftest brukt som en kritisk eller ironisk kommentar på annen kunst og på det som skjer rundt i verden. Denne bevegelsen startet i Storbritannia og USA ettee andre verdenskrig, og den startet i samband med at artister og skuespillere begynte å få mer berømmelse og oppmerksomhet. Marylin Monroe, Elvis og The Beatles er bare noen få stjerner som inspirerte denne bevegelsen.  Det ble generert en stor interesse for populær kultur generelt i samfunnet og da kom folk også med sine egne ideer om hvordan kunsten rundt det skulle se ut.

 

Kunst er jo som oftest et uttrykk og en reaksjon på samfunnet rundt seg, så det er ikke akkurat rart at det kom en reaksjon til denne nye popkulturen og kjendisverdenen som kom til etter krigen. Den var også en reaksjon på den abstrakte ekspresjonismen som dominerte i USA i årene før. Spesielt var artisten Jackson Pollock svært kjent for den type kunst. Der abstrakt ekspresjonisme var mer uklar og mer åpent for tolkning i sine malinger, så er det ofte ikke tvil om hva en pop art kunstner ville få frem med sine maleri. Det er interessant å vite at pop art var en kritisk reaksjon til kommersialismen som var på fremtog i den vestlige verden. Men selv om målet var å rette et kritisk søkelys på dette, så var nok denne bevegelsen ganske langt unna fra folk flest også. Artister som Andy Warhol var jo ikke en vanlig mann i gata akkurat, og han tjente seg svært rik på sin kunst, men han kommer vi tilbake til senere.

 

Generelt er alle slike kunstbevegelser en reaksjon på sin samtid, og det er interessant å studere disse bevegelsene. Grunnen er at de gir et innblikk til samfunnet og hva som skjedde, uten at du nødvendigvis behøver å lese en historiebok. Mye av pop artens maleri er av vanlige, hverdagslige ting, slik at man kan faktisk lære svært mye om en tid ved å se på kunsten. Så bli med oss videre her på Superstreng og kanskje vi kan lære noe sammen.

About bastian

kenza