Starten på pop art i USA

By bastian

desember 2, 2023

 

Vi har allerede sett på hva som startet pop art i Storbritannia og hvordan. Men i USA så var det ikke på grunn av en mot-reaksjon mot krigen, eller hvordan samfunnet hadde forandret seg. I stedet så var det en ganske spesifikk kunstnerisk reaksjon. Abstrakt ekspresjonisme var den første amerikanske kunstbevegelsen som var berømt over hele verden og pop art var både en reaksjon mot og en utvikling av den kunstbevegelsen. Mange følte som sagt at abstrakt ekspresjonisme var blitt for introvert og elitistisk. Nå snakker vi om hvordan bevegelsen startet, fordi hvordan utviklingen var, så er det klart at amerikansk pop art var i enda større grad kritikk mot kommersialisering og materialisme.

 

Amerikansk pop art forsøkte å reversere dette ved å gjøre bildet forståelig igjen. Fordi et abstrakt maleri har ingen struktur eller forståelse utover det seeren selv tar fra det. Pop art forsøkte å sette kunst tilbake i den virkelige verden igjen, noe som man ser i på hvordan pop art utviklet seg fra begynnelsen.

 

Det var to artister som virkelig utviklet pop art i USA, Jasper Johns og Robert Rauschenberg. Jasper Johns ville forandre på hvordan mennesket så på kunst og gjorde det gjennom sine malerier og han inkluderte materielle ting i en slags abstrakt setting, slik at man hadde en balanse i det. Hans verker var både abstrakte og også klare. Så det er en interessant sammenheng og kobling mellom de to kunstformene. Vi har allerede sett litt på Warhol og hans rolle i dette. I stor grad var det Warhols berømmelse som gjorde pop art til noe stort, på samme måte som pop art gjorde Warhol berømte. Det er en interessant symbiose i hans rolle i bevegelsen, selv om han ikke var bare bundet opp mot pop art bevegelsen.

 

Det er naturlig at folk blir påvirket av det som skjer rundt en, av det som definerer en samtid. På samme måte som artister før i tiden ble sterkt preget av religion eller av naturen, så er det naturlig at artister på denne tiden ble preget av hvordan samfunnet forandret seg, og hvor raskt det skjedde. Fordi det er en svært rask forandring som skjedde på 50- og 60-tallet, og det er noe som definitivt var verdt å forsøke å analysere, som disse da gjorde.

About bastian

kenza