Startskuddet til pop art

By bastian

desember 2, 2023

Det er mange spekulasjoner på hvordan og hvor pop art startet, noe som er naturlig siden dette er en bevegelse og ikke noe som ble grunnlagt av noen i så måte. Det var jo liksom ikke en komite som satt seg ned og grunnla pop art. Det er noe som vokste organisk, og de aller fleste er enige i at det virkelig startet i Storbritannia på begynnelsen av 50-tallet. Det var flere artister som samarbeidet med å skape en ny bevegelse, som en kritikk, eller protest mot det som var før.

 

Den første benevnelsen av termen pop art var i en diskusjon mellom en gruppe artister som gikk ved navnet Independent Group (IG). De var en en del av Institute of Contemporary Art i London, og dette var noe som begynte rundt 1952. Man må ikke glemme at dette skjer i land som bare få år tidligere har vært i en blodig verdenskrig, og som så verden i et nytt lys. Blant all den samtidige kritikken mot samfunnet, så var det også en slags feiring og energi blant folk etter krigen. Og man forsøkte å feire en optimisme etter en ganske vanskelig tid.

 

Dette er ikke så merkelig for noen som kan litt om hvordan mennesket fungerer, en slik reaksjon er ganske naturlig, og spesielt forbrukersamfunnet var noe bra på den tiden. Spesielt siden mange levde under en tid tidligere hvor det var hard rasjonering. Det er Lawrence Alloway som brukte navnet først i en offentlig setting, da han refererte til det i en artikkel i Architectural Record i 1958. Og fra da av så ble det en del av det internasjonale kunstsamfunnet.

 

Dette er faktisk heller ikke første gang noen har kritisert shoppingkultur i kunst, eller brukt det som motiv. Picasso var faktisk en av de første som gjorde akkurat dette. Marcel Duchamp var også en som gjorde dette, og han var den første som brukte masseproduserte objekter i sine visninger. Så IG-gruppen og Warhol var ikke de første, og det var som sagt en slags motreaksjon mot abstrakt ekspresjonisme, siden den bevegelsen anså seg selv som en “høy” kunstform, mens pop art var ivrige etter å gjøre det motsatte. Å bli sett på som en “lav” kunstform.

 

Som mye annet her i verden så er en ting en motreaksjon på en annen. Akkurat som abstrakt ekspresjonisme var en reaksjon til noe før det igjen. Denne kunstformen er populær enda i dag, om du drar til venner, eller i butikker, så ser man ofte slike malerier med hverdagslige ting, slik Warhol og de andre malte dem. Så pop art er fortsatt en del av vår kultur, om enn ikke like populær som før og ikke like mye i folks bevissthet før.

About bastian

kenza